![](/media/lib/28/marchewka-0c690ac2dea3198764337a36dd9e4f03.jpg)
Małpy też wolą gotowane
30 maja 2008, 09:34Richard Wrangham i zespół z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że nasi przodkowie musieli lubić gotowane pokarmy, ponieważ szympansy zwyczajne, bonobo (zwane inaczej szympansami karłowatymi), goryle i orangutany przedkładają ugotowane mięso, słodkie ziemniaki i marchew nad ich surową postać.
![](/media/lib/22/1202034054_926637-a59587f08f5f91e83c10f60dd7dbb45a.jpeg)
Konserwant z cebuli
15 kwietnia 2010, 08:45Hiszpańscy naukowcy wskazują cebulę jako kandydatkę mającą zastąpić sztuczne konserwanty. Niektóre występujące w niej substancje wykazują bowiem właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne (International Journal of Food Science and Technology).
![](/media/lib/164/n-grabarz-pospolity-e565e5cdbcddd69ce198b1f3d7124057.jpg)
Starsze grabarze są lepszymi ojcami
19 czerwca 2013, 10:46Starsze samce grabarzy, chrząszczy z rodzaju Nicrophorus, są lepszymi ojcami: mając niewielkie szanse na ponowne rozmnażanie, wkładają więcej wysiłku w spółkowanie i opiekę nad potomstwem.
![](/media/lib/328/n-epidemia1-d2b625e500d4956848374009d69f9c45.jpg)
536 – najgorszy rok, w którym można było żyć
16 listopada 2018, 10:38Dla historyka średniowiecza, Michael McCormicka, najgorszym rokiem, w jakim można było żyć był rok 536. To początek jednego z najgorszych do życia okresów, jeśli nie najgorszego, stwierdza McCormick, który na Uniwersytecie Harvarda przewodzi projektowi o nazwie Initiative for the Science of the Human Past.
![](/media/lib/45/slon-74f801cf20d4c6e73ede675789e109eb.jpg)
Słonie potrzebne od zaraz
18 marca 2009, 11:32Wg Chrisa Johnsona, ekologa z James Cook University, wprowadzenie do Ameryki Południowej słoni, czyli dużych roślinożerców, to dobry sposób na odnowienie miejscowych ekosystemów oraz ocalenie zagrożonych gatunków. Na tym jednak nie koniec rewelacji, ponieważ naukowiec proponuje utworzenie na całym świecie parków plejstoceńskich.
![](/media/lib/78/trametes-versicolor-3ad734c33ebae029a0ba956b88b3e0e7.jpg)
Składnik grzyba w 100% hamuje rozwój guza
23 maja 2011, 16:03Polisacharopeptyd (ang. polysaccharopeptide, PSP), wyekstrahowany z używanej w medycynie azjatyckiej hubki różnobarwnej (Trametes versicolor), okazał się podczas wczesnych testów na myszach 100-procentowo skuteczny w hamowaniu rozwoju guzów prostaty.
Analiza Nagród Darwina potwierdza teorię MIT
12 grudnia 2014, 11:00W najnowszym świątecznym numerze British Medical Journal ukazał się artykuł, którego autorzy postanowili zweryfikować tzw. 'male idiot theory' (MIT), mówiącą, że mężczyźni są głupi. Faktem jest bowiem, że mężczyźni znacznie częściej niż kobiety trafiają do szpitala po przypadkowych zranieniach, częściej trzeba udzielać im pomocy medycznej w związku z kontuzjami sportowymi oraz częściej padają ofiarami wypadków komunikacyjnych
![](/media/lib/422/n-dc280-a99a19ea8fd90d144389f2ee4ae595fe.jpg)
Polsko-rosyjski zespół naukowy wyliczył, jak uzyskać jądra superciężkich pierwiastków
22 września 2020, 04:48Obliczenia wykonane przez polskich naukowców we współpracy z grupą uczonych z Dubnej (Rosja) pozwalają przewidywać z niedostępną dotąd dokładnością szanse wytworzenia nowych izotopów pierwiastków superciężkich
![Corn rows© David Shankbonelicencja: GNU FDL](/media/lib/14/1188297859_108595-493541c7e7f4e92ed40c7f0c28dc0ae0.jpeg)
Warkoczyki szkodzą skórze głowy
28 sierpnia 2007, 10:39Ciasne zaplatanie włosów w przylegające do głowy warkoczyki może prowadzić do powstawania trwale wyłysiałych placków – ostrzegają dermatolodzy. Zwłaszcza jeśli fryzurę wykonuje się przy użyciu środków prostujących włosy. W badaniach naukowców z RPA wzięło udział ponad 2 tysiące osób, zarówno dorosłych, jak i dzieci (British Journal of Dermatology).
![](/media/lib/54/pszenica-aed7b936b155e3a74149670c4b334554.jpg)
Równowaga zachwiana przez pszenicę?
2 września 2009, 08:31Kanadyjscy badacze dokonali przełomowego odkrycia. Wg doktora Frasera Scotta, wśród osób z cukrzycą typu 1. często występuje nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na białka pszenicy. Niewykluczone, że w dzieciństwie to właśnie ten czynnik zaburza kruchą równowagę immunologiczną i sprawia, że organizm zwraca się przeciwko sobie (Diabetes).